පාස්කුවට සූදානම් වීමේ උපවාසය
සිදුකරන ආකාරය - නිශ්චිත විදියක් නැත, රටින් රටට වෙනස් වේ (හේතු - දේශගුණය හා ආහාර රටා)
සිදුකරන ආකාර - එක්වරු රැකීම (informal එක්වරු ඇල්ලීම), එකහමාරෙ වරු රැකීම, දෙවරු රැකීම
ශ්රී ලංකාවේ සිදුකරන ආකාරය - එක්වරු රැකීම
අනිවාර්යයෙන් කළ යුතු දවස් - අළු බදාදා, මහ සිකුරාදා
අනිවාර්ය වන වයස් සීමාව - අවුරුදු 14 සිට 59 දක්වා (14 පිරෙන දිනයේ පටන් නීතියෙන් බැඳේ, 60 පිරෙන දිනයේ පටන් නීතියෙන් නිදහස් වේ)
එක්වරු, එකහමාරේ වරු, දෙවරු රැකීම යනු
එක්වරු - තමන් සාමාන්යයෙන් ගන්නා ආහාර වේලක ප්රමාණය පමණක් අදාළ දිනය තුළදී අනුභව කිරීම
එකහමාරේ වරු - තමන් සාමාන්යයෙන් ගන්නා ආහාර වේලක ප්රමාණය හා එයින් බාගයක ප්රමාණය පමණක් අදාළ දිනය තුළදී අනුභව කිරීම
දෙවරු - තමන් සාමාන්යයෙන් ගන්නා ආහාර වේලක ප්රමාණය මෙන් දෙගුණයක් පමණක් අදාළ දිනය තුළදී අනුභව කිරීම
එක්වරු රැකීම ප්රායෝගිකව සිදුකරන ආකාර
සාමාන්යයෙන් ගන්නා ආහාර වේලක ප්රමාණය පාන් රාත්තලෙන් තුන් කාලක් (3/4 ක්) යයි සිතමු. එසේනම්, එක්වරු රකින විට දිනයක් තුළදී අනුභව කළ යුතු ප්රමාණය වනුයේ මෙයයි.
- ප්රධාන වේල් තුනෙන් කැමති වේලක් තෝරාගෙන, එහිදී පාන් රාත්තල් 3/4 අනුභව කිරීම. අනෙකුත් වේල් දෙකේදී කිසිවක් නොකා සිටීම.
- ප්රධාන වේලකදී පාන් රාත්තල් කාලක් 1/4 (පාන් කාලක්) සිටින ලෙස ප්රධාන වේල් තුනම ගැනීම.
- ප්රධාන වේලකදී පාන් කාලක් හා තවත් ප්රධාන වේලකදී පාන් බාගයක් ගැනීම. අනිත් වේල කිසිවක් නොකා සිටීම.
සටහන : Supun Lahiru Fernando